Spændingshovedpine

Din hovedpine kan skyldes, at du skærer tænder om natten
Tænderskæren er en overset årsag til en række lidelser, der forringer livskvaliteten

De fleste mennesker skærer tænder om natten uden at vide det, og for størstedelen er det da også en ganske harmløs tilstand.

Men hos omkring hver 10. voksne dansker betyder nattens kæbeaktiviteter, at de kan døje med gener som hovedpine, træthed, muskelspændinger i hele den øvre del af kroppen, ondt i kæberne og nakken, synkebesvær, isninger eller ømhed i tænderne samt nedslidning af tænderne.

»Formentlig går mange rundt og har et eller flere af de her symptomer uden at vide, at det kan have forbindelse til, at de skærer tænder om natten,« siger professor på Tandlægeskolen i Århus Peter Svensson.

Han forsker i smerte og tænderskæren, som mere professionelt kaldes bruksisme. Indtil for få år siden har den almindelige antagelse været, at folk, der skærer tænder i et omfang, så de oplever gener af det, gør det, fordi de har en dårlig tandstilling. Men det er ifølge Peter Svensson afkræftet i flere store internationale undersøgelser.

»Man ved nu, at problemet overvejende skyldes en forøget aktivitet i centralnervesystemet. Men man ved ikke hvorfor. Det at skære tænder er en meget kompleks tilstand, som vi ikke til fulde forstår, men hos nogle mennesker kan det give anledning til smerter og dårlig nattesøvn, som samlet set nedsætter disse menneskers livskvalitet,« forklarer Peter Svensson.

En søvnforstyrrelse
Nogle er så plagede, at de havner i søvnlaboratoriet hos overlæge Søren Berg på søvnklinikken Scansleep, fordi de føler sig kronisk trætte.

»Til den første undersøgelse af vores patienter er det helt fast, at vi spørger, om de skærer tænder om natten. Det gør vi, fordi tænderskæren er klassificeret som en decideret søvnforstyrrelse, der kan føre til voldsom træthed om dagen. Mange ved ikke, at de gør det, og bliver meget overraskede, når vores studier viser, at det er tænderskæren, der forstyrrer deres søvn,« forklarer Søren Berg.

En Bidskinne kan hjælpe mange.

Mange tandlæger vil anbefale, at du får en bideskinne, hvis du skærer tænder. Internationale undersøgelser viser, at en bideskinne ikke kan kurere tænderskæren, men kan beskytte tænderne mod nedslidning.